Malo o turizmu

Planina Seličevica – skriveni dragulj prirode

Seličevica, putokaz, foto: jutjub video, kanal: Aca Jovan Krstić

Seličevica je planina koja se nalazi nedaleko od Niša. Pripada moravskoj navlaci  i ubraja se u Rodopske planine, odnosno planine Srpsko-makedonske mase.

Seličevica, putokaz, foto: jutjub video, kanal: Aca Jovan Krstić
Seličevica, putokaz, foto: jutjub video, kanal: Aca Jovan Krstić

Planina Seličevica, smeštena u Srbiji, predstavlja prirodno blago koje nudi impresivne pejzaže, bogatu floru i faunu, i mnoštvo aktivnosti za ljubitelje prirode. U ovom članku, istražujemo karakteristike, atrakcije i mogućnosti koje planina Seličevica pruža posetiocima.

Geografske karakteristike

Planina Seličevica je deo šireg Staroplaninskog masiva i prostire se na teritoriji koja obuhvata više opština. Njena nadmorska visina varira, nudeći raznovrsne planinarske staze i panorame.

Sokolov kamen, foto: jutjub video, kanal: Aca Jovan Krstić
Sokolov kamen, foto: jutjub video, kanal: Aca Jovan Krstić

Prirodna lepota:

Seličevica je poznata po svojim očaravajućim pejzažima koji uključuju guste šume, pašnjake i rečne doline. Različiti vidikovci pružaju spektakularne poglede na okolne predele.

Ova planina je dom mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Raznolikost ekosistema obezbeđuje stanište za mnoge endemske i zaštićene vrste.

Atrakcije i aktivnosti:

Seličevica nudi brojne planinarske staze koje se prilagođavaju različitim nivoima iskustva. Posetioci mogu istražiti netaknutu prirodu i uživati u planinskim pejzažima. Osim planinarenja, posetioci mogu uživati u aktivnostima poput biciklizma, trčanja, vožnje konja i piknika.

Planina Seličevica je popularna destinacija za lov i ribolov, pružajući priliku za uživanje u sportskim aktivnostima u prirodnom okruženju.

Za one koji su zainteresovani za prirodne nauke, moguće su edukativne ture i programi koji pružaju dublje razumevanje prirodnih procesa i ekosistema.

Planina Seličevica ima veliki ekološki značaj, stoga je važno da posetioci budu odgovorni prema okruženju. Odlaganje smeća, poštovanje zaštićenih područja i biljaka, i održavanje staza ključno je za očuvanje prirodne lepote planine.

Planina Seličevica predstavlja izvanredno prirodno stanište koje nudi raznovrsne mogućnosti za rekreaciju, istraživanje i opuštanje. Njena neotkrivena lepota i raznolikost čine je draguljem prirode koji vredi posetiti i očuvati za buduće generacije.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Fudbal

Danas Car Konstantin protiv Svrljiga, Sinđelić protiv Dunava iz Prahova

Mediji

Radio Beograd proslavio 100. rođendan, dok radio Niš odavno ne postoji

Fudbal

Fudbalska liga Zona Centar: 12 ekipa u novoj sezoni

Ukusna hrana

10. Janijada u Lukovu: Nastupiće Rade Jorović i Jelena Broćić