U Svrljigu, tačnije u selu Lukovo, u nedelju, 21. avgusta, biće održana osma „Janijada“.
Janijada je dobila naziv po tradicionalnom jelu spravljenom od mesa svrljiškog jagnjeta.
Stari svrljiški specijalitet, bogat kulturno-umetnički program i koncert Mikija Gajića privući će i ove godine brojne goste.
Janijada se održava na prostoru kod objekta mesne zajednice, na ulazu u selo Lukovo.
Otkrivamo vam recept kako da napravite ovo tradicionalno jelo:
- Dve kašike masti i kilogram ovčetine,
- Tri struka praziluka i tri čena belog luka,
- Tri suve paprike i tri lovorova lista,
- Kašika tucane paprike,
- Dva decilitra vode,
- Začin, so i biber po ukusu.
PRIPREMA: Korak po korak
U otopljenu mast dodate osrednje kockice ovčetine i malo popržiti. Dodajte iseckani praziluk i dinstati petnaestak minuta. Potom, sipajte vodu i dodajte isecknane suve paprike, lovorov list i to sve kuvajte dva sata na tihoj vatri. Na 10 minuta pre kraja krčkanja dodajte kašiku tucane paprike, beli luk, so, biber i ostale začine po želji.
IZVOR: Niške novine/Svrljiške novine