Obaveštenje

Bespovratna sredstva za pčelare

Pčelarstvo, pčele, foto: pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je donelo novi Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, sa posebnim akcentom na unapređenje stočarstva, uključujući pčelarstvo. Pravilnik je zvanično objavljen u „Službenom glasniku RS“ i stupio je na snagu, omogućavajući bespovratna sredstva za kupovinu nove opreme neophodne za bavljenje pčelarstvom.

Ove subvencije su dostupne poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima, firmama, zadružnim organizacijama, srednjim školama, naučnim institucijama, kao i verskim zajednicama poput crkava i manastira. Da bi ostvarili pravo na subvencije, korisnici moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i imati registrovano bavljenje stočarstvom ili pčelarstvom.

Za sektor pčelarstva, bespovratna sredstva su predviđena za nabavku opreme kao što su pčelinje košnice, satne osnove, centrifuge, električni uređaji za otklapanje saća, digitalne vage, kontejneri i druge neophodne mašine za modernizaciju pčelarske proizvodnje.

Rok za podnošenje zahteva počinje 18. oktobra i traje do 2. novembra 2024. godine, a aplikacije će se podnositi isključivo putem sistema eAgrar. Podnosioci zahteva moraju priložiti kompletnu dokumentaciju i dokazati da nemaju dugovanja prema državi i da investicija nije već finansirana iz drugih izvora.

Ova mera je deo šire strategije Ministarstva za podršku razvoju poljoprivrede i pčelarstva, sa ciljem poboljšanja produktivnosti i održivosti poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

OBAVEŠTENJE

Potpuna obustava rada u školama 1. novembra

Obaveštenje

Bespovratna sredstva za pčelare

Avio vesti

Ryanair povećava broj letova na ruti Niš–Beč

Hronika

HRONIKA: Rasvetljeno sedam teških krađa