Vlastimir Vuković: Zašto je NLB Banka pravi izbor za poljoprivrednike?

NLB Banka Beograd odobrava poljoprivrednicima kredite iz programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Krediti iz ovog programa namenjeni su razvoju stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, investicionim ulaganjima u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu i nabavci hrane za životinje. Na temu kredita i poslovanja NLB Banke, ekskluzivno za Domaćinsku kuću, razgovarali smo sa Vlastimirom Vukovićem , članom Izvršnog odbora NLB Banke.

Logo banke, ilustracija
Logo banke, ilustracija

Šta biste izdvojili kao proizvode i usluge banke koji su se pokazali kao pun pogodak?

– Za NLB Banku, saradnja sa poljoprivrednicima je jedan od strateških fokusa u poslovanju i svakako segment kome posvećujemo posebnu pažnju. Domaćini iz Srbije u našoj banci mogu da nađu rešenje za sve finansijske potrebe svog gazdinstva, od paketa računa, platnih kartica, do povoljnih modela kreditiranja prilagođenih različitim potrebama poljoprivrednika. Ipak, ako treba da odaberem šta je to što se pokazalo kao pun pogodak, istakao bih pre koncept saradnje nego konkretan proizvod ili uslugu. Naime, svesni činjenice da naši klijenti poljoprivrednici žive u regijama koje su udaljene od gradskih centara u kojima se nalaze i poslovnice banaka, odlučili smo da sa njima sarađujemo tamo gde smo im najpotrebniji – na njihovim gazdinstvima. Uz to, u našem agro timu su ljudi koji ili i sami potiču iz porodica koje se bave poljoprivredom ili imaju obrazovanje iz te oblasti, pa dobro poznaju specifičnosti poljoprivredne proizvodnje, što je sve doprinelo da naš koncept NLB NA POLJU da odlične rezultate.

Koliko ste zadovoljni postignutim rezultatima u prošloj godini?

Proteklih godina beležimo konstantan rast u svim segmentima čime smo svakako zadovoljni, a posebno smo ponosni na rezultate u agro biznisu. Klijenti koji se bave agro biznisom nas sve više prepoznaju kao pouzdanog partnera na duge staze u realizaciji svih planova za svoje gazdinstvo.Dokaz toga je da smo u odnosu na tržište, koje je i ove godine imalo dvocifren rast, porasli skoro 4 puta više. Ovo poverenje koje nam je ukazano za nas je čast, ali i obaveza da svake godine budemo još bolji i pouzdaniji partner našim klijentima.

Koliko ste aktivni u realizaciji programa subvencija Ministarstva poljoprivrede?

Od trenutka kada smo započeli intenzivnu saradnju sa sektorom poljoprivrede, uključivali smo se u sve programe subvencija Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Smatramo da je taj tip podrška od izuzetno velikog značaja jer samo uz nove investicije gazdinstva mogu da rastu i razvijaju se. Krediti sa subvencionisanim kamatama omogućavaju poljoprivrednicima da dođu do izuzetno povoljnih izvora finansiranja i za nas, kao banku koja tako aktivno sarađuje sa poljoprivrednicima, za nas je bilo prirodno da im u tome pomognemo, a da sa druge strane budemo aktivan partner Ministarstvu u težnji da što efikasnije realizuje ovaj program od krucijalnog značaja za srpsku poljoprivredu. Ponosan sam na to što smo krajem godine od strane Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress prepoznati kao najaktivnija banka u realizaciji subvencionisanih kredita i zahvaljujući tome dobili priznanje za doprinos razvoju agro biznisa.

Dosta ulažete u agrar, i šta je po Vama najisplativije u poljoprivredi?

– Teško je reći šta je najisplativije u poljoprivredi, jer svaka regija ima neke specifičnosti koje uslovljavaju tip proizvodnje koji daje najbolje rezultate. Pre svega, u zavisnosti od tipa terena, hemijskih i mehaničkih karakteristika zemljišta, poljoprivrednici se opredeljuju za tip proizvodnje,izbor kultura, odnosno pasmina koje će gajiti. Isplativost zavisi i od postojanja infrastrukture za podrška poljoprivrednicima, posebno kada govorimo o mogućnostima za plasman proizvoda, bilo na slobodnom lokalnom tržištu, bilo kroz organizovan otkup. U svakom slučaju, važno je pratiti reč struke i trendove kada je u pitanju kretanje cena na lokalnom i svetskom tržištu hrane.

Koliko ste do sada imali klijenata, iz kojih krajeva ih je najviše?

– Broj poljoprivrednika koji nam ukazuju poverenje raste iz godine u godinu i danas NLB agro porodicu čini oko 11 hiljada srpskih domaćina. Velikim delom su oni iz krajeva u kojima su naše poslovnice, ali zahvaljujući konceptu NLB NA POLJU, koji podrazumeva saradnju koja se realizuje tako što naši agro savetnici dolaze na sama gazdinstva, kao i digitalizaciji koja i u ovom segmentu postaje sve značajnija, kako u smislu komunikacije digitalnim kanalima, tako i kroz mogućnost podnošenja zahteva za pojedine proizvode putem interneta, geografski momenat više ne igra gotovo nikakvu ulogu.

Koje su povoljnosti za NLB Agro online kredite, i ko može da podnese?

– U NLB Banci, poljoprivrednici preko interneta mogu da apliciraju za sve tipove finansiranja. Na raspolaganju su im modeli kreditiranja namenjeni svim potrebama njihovog gazdinstva, od nabavke repromaterijala, do investiranja u novu mehanizaciju, objekte, kupovinu zemljišta. Mogu da se opredele za kratkoročne kredite za obrtna sredstva sa periodom otplate do 12 meseci u dinarima ili evrima, neki od dugoročnih kredita za investicije, a za obezbeđivanje dnevne likvidnosti tu je I dozvoljeno prekoračenje po računu. Imajući u vidu specifičnosti i sezonalnost poljoprivredne proizvodnje, obezbedili smo fleksibilne modele otplate, u mesečnim, tromesečnim ili šestomesečnim anuitetima, a kredit je moguće vratiti i ođednom, nakon 12 meseci, u zavisnosti od dinamike priliva sredstava. Kada se klijent prijavi za bilo koji od kreditnih proizvoda putem interneta, naš agro savetnik će ga kontaktirati u najkraćem roku, zakazati sastanak na njegovom gazdinstvu. Ukoliko klijent ispunjava potrebne uslove, kredit će biti odobren u roku od nekoliko dana, po vrlo jednostavnoj proceduri i uz kompletnu podršku agro savetnika. Da bi aplicirao za kredit, klijent mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje je u aktivnom status bar dve godine.

Koji su vaši planovi za 2019. godini? Na koje usluge će te staviti akcenat?

– Ono što zasigurno mogu da kažem jeste da nastavljamo sa strategijom ambicioznog rasta na već započetim projektima. Nastavićemo da unapređujemo ponudu proizvoda i usluga za agro segment, sa posebnim akcentom na mogućnost saradnje putem digitalnih kanala. Smatramo da je to budućnost jer poljoprivrednicima na taj način štedimo i vreme i novac koje bi morali da potroše ukoliko bi morali da dođu u ekspozituru svaki put kada treba da završe neki posao sa bankom.

Podsetio da NLB Banka već osmu godinu za redom organizuje konkurs za izbor najboljih projekata u oblasti organske proizvodnje, na kome će tri proizvođača i ove godine biti nagrađena sa ukupno milion i po dinara. Na ovaj način, želimo da podržimo organsku kao održivu proizvodnju usmerenu na očuvanje zemljišta i zdravlja ljudi, jer zemlju nismo nasledili od predaka, već pozajmili od potomaka.

Izvor: Domaćinska kuća, piše: Svetlana Kovačević

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji