COVID19

Batut: Poslednjih sedmica povećan broj zaraženih koronavirusom

U evropskom regionu, posle perioda veoma niske cirkulacije koronavirusa, registruje se povećanje njegove aktivnosti od maja 2024. godine, a takva situacija beleži se i u Srbiji, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Od početka 2024. godine broj testiranih lica na SARS-CoV-2 opadao je sve do početka maja, kada se broj testiranih osoba povećava i održava na oko 550 testiranih prosečno nedeljno. U istom periodu broj potvrđenih slučajeva počinje postepeno da raste i iznosi u proseku od 60 do 90 slučajeva nedeljno.

Kako naglašavaju, ne registruje se povećanje hospitalizacija obolelih, niti pogoršanje kliničkih formi kovida-19.

„U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom nema indikacija za primenu dodatnih mera prevencije i suzbijanja respiratornih virusnih infekcija, osim standardnih mera zaštite koje se kontinuirano primenjuju u svim zdravstvenim ustanovama“, uveravaju iz Batuta.

Osim toga, dodaje se, osobe sa ozbiljnim hroničnim bolestima i stanjima oslabljenog imuniteta trebalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom o eventualnom smanjenju rizika od infekcije primenom mera lične zaštite.

„U Republici Srbiji osobe koje imaju simptome akutne respiratorne infekcije, testiraju se prema indikacijama u skladu sa procenom lekara. Imajući u vidu da je akutelni apsolutni broj inficiranih nizak, Institut za javno zdravlje Srbije ocenjuje da u ovom trenutku nema značajnog pogoršanja epidemiološke situacije“, navodi Batut.

Dodaje se i da Institut sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, kao i drugim zdravstvenim ustanovama nastavlja da prati epidemiološku situaciju, kako bi pravovremeno predloio odgovarajuće mere prevencije i suzbijanja bolesti.

Izvor: Tanjug, RTV

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Fudbal

Danas Car Konstantin protiv Svrljiga, Sinđelić protiv Dunava iz Prahova

Mediji

Radio Beograd proslavio 100. rođendan, dok radio Niš odavno ne postoji

Fudbal

Fudbalska liga Zona Centar: 12 ekipa u novoj sezoni

Ukusna hrana

10. Janijada u Lukovu: Nastupiće Rade Jorović i Jelena Broćić