Hronika

Uhapšeno osam osoba zbog trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja

Policija, ilustracija, foto: pixabay.com

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su u nastavku borbe protiv visoke korupcije, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili N. R. (1967) bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem.

Takođe, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, policija je uhapsila odgovorna lica nekoliko obrazovnih ustanova iz Niša i Leskovca B. R. (1972), T. R. (1977), V. D. (1971), D. S. (1961) i S. G. (1964), kao i M. V. (1964) zaposlenog u privrednom društvu „Avenija sistem“ d.o.o. Niš koji se tereti za krivično delo trgovina uticajem i J. D. (1972) zaposlenu u istom privrednom društvu, a koja se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju.

N. R. se sumnjiči da je tokom pošle i ove godine, iskorišćavajući svoj položaj uticao na B. R., T. R., V. D., D. S. i S. G. da u postupku nabavke- radova na investicionom održavanju objekata dodele ugovore privrednom društvu „Avenija sistem“ d.o.o. iz Niša, dok je J. D., kako se sumnja, pripremala dokumentaciju za tendere.

Kako se sumnja, N. R. je tražio od M. V. faktičkog vlasnika privrednog društva „Avenija sistem“ novac u iznosu od najmanje 10 odsto od vrednosti dodeljenih ugovora, te je u više navrata zahtevao i dobio poklon u vidu novca u ukupnom iznosu od 24.000 evra, od kojih je neposredno pred hapšenje primio 5.000 evra.

U toku su pretresi stanova i prostorija koje koriste osumnjičeni.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Fudbal

Danas Car Konstantin protiv Svrljiga, Sinđelić protiv Dunava iz Prahova

Mediji

Radio Beograd proslavio 100. rođendan, dok radio Niš odavno ne postoji

Fudbal

Fudbalska liga Zona Centar: 12 ekipa u novoj sezoni

Ukusna hrana

10. Janijada u Lukovu: Nastupiće Rade Jorović i Jelena Broćić