22 km

Početak izgradnje železničke obilaznice oko Niša

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je početku izgradnje železničke obilaznice oko Niša, koja će biti duga 22 kilometra, a koja je deo projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš – Dimitrovgrad, na trasi železničkog Koridora 10.

Vučić je obišao pripremne radove zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem, generalnom direktorkom Infrastrukture Železnice Srbije Jelenom Tanasković i predstavnicima gradske vlasti u Nišu.

Projekat obuhvata radove na severnoj obilaznici oko grada Niša, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge i elektrifikaciju deonice Crveni Krst – veza sa obilaznicom(Pantelej).

Izgradnja obilazne pruge oko Grada Niša u dužini od oko 22 kilometra planira se od stanice Niš – Ranžirna do stanice Sićevo, u koridoru sa auto-putem Niš – Dimitrovgrad.

Severna železnička obilaznica oko Niša obuhvata izgradnju nove jednokolosečne elektrificirane pruge.

Nova, jednokolosečna, elektrificirana obilazna pruga oko Niša u dužini od 22 kilometra biće osposobljena za brzinu vozova do 120 km na sat.

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o izgradnji obilaznice sa firmom „Extra Auto Transport“, kao vodećim članom konzorcijuma, koji čini i kineska kompanija „China Road and Bridge Corporation“.

Vrednost ugovora iznosi 153,6 miliona evra, a rok za izvođenje radova je 1.035 dana.

EU podržava Srbiju za izgradnju obilaznice sa 35 miliona evra, dok je za deonicu od Niša do Dimitrovgrada izdvojeno 80 miliona evra, te je celokupna pomoć za ova dva projekta vredna 115 miliona evra.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Fudbal

Danas Car Konstantin protiv Svrljiga, Sinđelić protiv Dunava iz Prahova

Mediji

Radio Beograd proslavio 100. rođendan, dok radio Niš odavno ne postoji

Fudbal

Fudbalska liga Zona Centar: 12 ekipa u novoj sezoni

Ukusna hrana

10. Janijada u Lukovu: Nastupiće Rade Jorović i Jelena Broćić