NJE SE SVI BOJE! Danas je Ognjena Marija

20220730_085353

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas veliki praznik – Svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjenu Mariju. Kao i praznici svetiteljki koji za njom slede, Blaga Marija i Trnova Petka, ni Ognjena Marija u crkvenom kalendaru nema crveno slovo, ali se obeležava kao krsna slava u Srba.

Ovaj praznik svrstava se u veoma poštovane praznike u narodu, posebno među ženama, tako da se ništa ne radi, niti u polju niti se nešto drugo uzima u ruku da se radi.

Foto: Reflektor jutjub kanal/printscreen

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12. godini i zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana. Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u „ognjevite“ svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi.

Izvor: Kurir

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Fudbal

Danas Car Konstantin protiv Svrljiga, Sinđelić protiv Dunava iz Prahova

Mediji

Radio Beograd proslavio 100. rođendan, dok radio Niš odavno ne postoji

Fudbal

Fudbalska liga Zona Centar: 12 ekipa u novoj sezoni

Ukusna hrana

10. Janijada u Lukovu: Nastupiće Rade Jorović i Jelena Broćić