Stigle vakcine

Imunizacija protiv gripa od 1. oktobra

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u našu zemlju stigao prvi kontingent vakcina protiv gripa od ukupno 343.920 doza.

Ilustracija, vakcinacija, foto: pixabay.com, Katja Fuhlert
Ilustracija, vakcinacija, foto: pixabay.com, Katja Fuhlert

Imunizacija građana će otpočeti 1. oktobra, nakon svih zakonski predviđenih aktivnosti u pogledu sertifikacije i dostave vakcine zdravstvenim ustanovama.

Ministarstvo će zbog aktuelne epidemiološke situacije građanima preporučiti najadekvatniji termin za imunizaciju, kako bi imunitet stečen vakcinom bio najefikasniji i najdelotvorniji.

Resorno ministarstvo je u skladu sa aktuelnom globalnom pandemijom koronavirusa, kao i povećanim potrebama i interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj vakcina protiv gripa – više od 500.000 doza, delom od Instituta „Torlak“, a delom od stranih dobavljača.

Pored toga, u skladu sa dogovorom Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ove nedelje će otpočeti i distribucija pneumokok vakcine ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica.

Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv koronavirusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Fudbal

Danas Car Konstantin protiv Svrljiga, Sinđelić protiv Dunava iz Prahova

Mediji

Radio Beograd proslavio 100. rođendan, dok radio Niš odavno ne postoji

Fudbal

Fudbalska liga Zona Centar: 12 ekipa u novoj sezoni

Ukusna hrana

10. Janijada u Lukovu: Nastupiće Rade Jorović i Jelena Broćić