Da su Nišlije pravi gurmani dokazuju mnogobrojna jela koja su se u ranijim godinama spremala na tradicionalan način.
Na primer, mali broj ljudi zna za jelo pod nazivom gologlavnik ili gologlavka.
To je staro niško jelo, vrsta preukusne proje koja se priprema sa zeljem ili spanaćem.
Ova proja naziv je dobila jer odozgo bude ,,gola“, jer se fil koji se stavlja uopšte i ne vidi.
Vredno je istaći da mnoge domaćice u današnje vreme ovaj recept koriste na jednostavniji način tako što i fil i sastojke za proju izmešaju zajedno i tako peku, ali to već nije -gologlavnik…
ŠTA JE POTREBNO DA SE NA PRAVILAN NAČIN PRIPREMI GOLOGLAVKA
Pripremite fil od opranog i očišćenog zelja koje se isecka, posolite i tako ostavite da odstoji neko vreme. Posle se zelje ,,pretrlja“, odnosno uzimanjem u obe ruke pomalo se trlja i cedi, da mu ,,otpadne zelenilo“. U tako isceđeno zelje doda se jedno belance i jedna čaša kiselog mleka, a može se staviti i neko jaje pride. Fil se odvoji na stranu.
Drugi sud neka vam služi da uredno razmutite testo, potom ubacite žumance i dve šolje mleka, isto toliko zejtina, malo sode bikarbone ili praška za pecivo i onoliko projenog brašna, koliko smatrate da je potrebno da se dobije gušće ali ipak tečno testo. Po želji se posoli. Neko stavlja pola projenog a pola običnog brašna.
U dobro podmazanu tepsiju, najbolje zemljanu, stavi se sloj testa, pa se pokrije filom i ia kraju se stavi još jedan sloj testa. Peče se u vrućoj rerni, ili pod sačem. kao u stara vremena. Služi se toplo uz kiselo mleko ili pavlaku.